10 redenen om nu een bedrijfswaardering te laten doen

In de praktijk blijkt, dat ondernemers een bedrijfswaardering vooral laten uitvoeren als start van een overnametraject (koop of verkoop) als basis voor de prijsonderhandelingen.

In deze blog noemen we 10 andere redenen waarom u zou kunnen overwegen om nu de economische waarde van uw bedrijf te laten bepalen door een Register Valuator met kennis van uw business.

10 redenen om nu een bedrijfswaardering te laten doen

1. U wilt uw bedrijf op de middellange termijn verkopen en wilt weten welk maatregelen u in de komende jaren kan nemen om de waarde van uw bedrijf te verhogen en uw bedrijf verkoopklaar te maken;
  2. U zoekt investeerders voor uw bedrijf en wilt kandidaten overtuigend duidelijk maken op welke wijze uw bedrijf duurzaam waarde voor hen kan creëren;
  3. U wilt met uw medeaandeelhouders (in een aandeelhoudersovereenkomst) goede afspraken maken over een eventuele exit ter voorkoming van vervelende discussies over de waarde van het bedrijf achteraf;
  4. U wilt uw bedrijf op termijn op een zorgvuldige, realistische en (fiscaal) optimale wijze overdragen in de familie;
  5. U wilt in uw strategisch management ook waardemanagement integreren: een waardecreërend bedrijf is immers een gezond bedrijf;
  6. U wilt de economische schade voor uw bedrijf als gevolg van een bedrijfsvoorval laten vaststellen in het kader van een juridische procedure;
  7. U wilt fuseren met een ander bedrijf en een onafhankelijke, realistische waarde laten bepalen voor ieders inbreng;
  8. U wilt de financiële planning van uw toekomst als ondernemer uitstippelen;
  9. U wilt de going concern waarde van uw bedrijf goed onderbouwen voor de Belastingdienst om optimaal gebruik te kunnen maken van de fiscale regelingen;
  10. U heeft een verschil van inzicht of geschil met uw medeaandeelhouders over bijvoorbeeld de afwikkeling van een earn out regeling.

Waarom de economische waarde?

De economische waarde van uw bedrijf wordt bepaald door de toekomstige verdiencapaciteit (vrij uitkeerbare geldstromen) van uw bedrijf in relatie tot het risicoprofiel (de vermogenskostenvoet) gezien vanuit de positie van een potentiële koper. Derhalve zeggen waarderingsmethoden gebaseerd op het verleden of de actuele balanspositie weinig over wat de koper naar verwachting als vrije geldstroom op zijn geïnvesteerde vermogen zal ontvangen en met welke verwachte risico's. Lees meer in het Economische waarde is niet een aantal keer EBITDA uit het verleden of de intrinsieke waarde.

Waarom een Register Valuator met kennis van uw business kiezen?

Een Register Valuator (toegelaten tot het Nederlands Instituut voor Register Valuators, www.nirv.nl) is postacademisch opgeleid, ervaren en houdt zich aan de beroeps- en gedragsregels van het NIRV. De waarde van uw bedrijf zit in uw business. Daarom is het van belang om een Register Valuator in te schakelen die verstand heeft van uw business.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of met ons van gedachten wisselen? Aarzelt u dan niet contact met ons op te nemen! (M 06-29202473 of E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)