U heeft uw bedrijf met passie, visie en daadkracht ontwikkeld tot wat het nu is. Uw bedrijf heeft duidelijk onderscheidend vermogen en biedt specifieke toegevoegde waarde aan uw klanten, want anders zou uw bedrijf niet kunnen bestaan. Wij durven daarom te stellen, dat uw bedrijf uniek is! Maar: creëert u hiermee ook optimaal economische waarde?

Optimale economische waarde
U creëert economische waarde als de vrije (= vrij uitkeerbare) geldstromen hoger zijn dan de kosten van het geïnvesteerde vermogen. Het is de kunst om het unieke van uw bedrijf te herkennen en verder te ontwikkelen. Dit betekent kiezen voor de (optimale combinatie van) activiteiten waar uw onderscheidend vermogen en toegevoegde waarde het grootste is of kan zijn en waarvan u mogelijk de schaal kunt vergroten (door bijvoorbeeld: marktpenetratie en -ontwikkeling, repeterende of aanvullende omzet te realiseren, kennis en ervaring overdraagbaar te maken, processen te standaardiseren e.d.). Maar ook zorgen dat het geïnvesteerde vermogen in vaste activa en de mutatie werkkapitaal (voorraden en debiteuren minus crediteuren) zo laag mogelijk blijft door optimaal financieel/-werkkapitaalmanagement. En tenslotte, dat u het risicoprofiel van uw bedrijf (de kosten van het geïnvesteerde vermogen) doelgericht verlaagt door onder andere afhankelijkheden van u, uw sleutelfunctionarissen en enkele grote klanten te verlagen. Kortom: het unieke van uw bedrijf vertalen in duurzame waardecreatie is een uitdaging die uw aandacht verdient, de gezondheid van uw bedrijf ten goede komt en u op termijn geen windeieren legt. 

Bedrijfswaardering en waardeverhoging is maatwerk
Omdat uw bedrijf uniek is, is het waarderen van uw bedrijf en het bepalen van een plan van aanpak voor waardeverhoging maatwerk. Het waarderen middels vuistregels (bijvoorbeeld aantal keer EBITDA) of het louter maken van een Discounted Cashflow berekening (vaak met een druk op de knop geautomatiseerd), gaat volledig voorbij aan het unieke van uw bedrijf. De essentie van bedrijfswaardering is te kijken naar het unieke verhaal achter uw cijfers, te achterhalen aan welke knoppen u kunt draaien om de waarde te verhogen en welke argumenten u kunt gebruiken om een (financiële of strategische) koper te overtuigen van de waarde van uw bedrijf resulterend in een hogere prijs. Register Valuators met verstand van uw business zijn bij uitstek geschikt om dit maatwerk voor u te verrichten.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of met ons van gedachten wisselen? Aarzelt u dan niet contact met ons op te nemen! (T 0162-525267, M 06-29202473 of M06-14440591, E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Back to Top