Met deze uitspraak bedoelen we niet, dat we het verleden niet goed moeten analyseren en daar lering uit moeten trekken voor de toekomst. Tevens bedoelen we niet, dat wat in het verleden is opgebouwd en is gerealiseerd geen enkele betekenis heeft voor de toekomst.

Wat met de uitspraak wel wordt bedoeld, is dat economische beslissingen worden genomen op basis van verwachtingen met betrekking tot de toekomst. Als mensen bijvoorbeeld een investering doen in een nieuw woonhuis, dan verwachten zij dat het nut van deze investering groter is dan bijvoorbeeld het nut van het beleggen van het geld in een beursgenoteerd bedrijf of het nut van niet investeren en in het huidige woonhuis blijven wonen (het zogeheten 'opgeofferde nut'). Hetzelfde geldt voor het overnemen van een bedrijf, waarbij een kandidaat-koper tot de overname overgaat als de verwachte vrije geldstromen van het bedrijf groter zijn dan die van alternatieve investeringen bij eenzelfde verwacht risicoprofiel. Als een kandidaat-koper niet verwacht dat zijn toekomstige situatie/positie door de overname verbetert, dan zal hij waarschijnlijk niet tot de overname overgaan.

Kortom: een menselijke, economische beslissing vindt altijd plaats op basis van verwachtingen met betrekking tot de toekomst (vrije geldstromen, onzekerheid en risico, tijdvoorkeur van geld e.d.). Derhalve wordt de economische waarde bepaald door de toekomst.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Schrijft u zich dan in voor een GRATIS Workshop (klik hier), stuur een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0162-525267!

Back to Top