Vragen? Bel 06 29 20 24 73LinkedIn

"Bedrijfswaardering heeft grote toegevoegde waarde"

Delen:
Deze uitspraak deed een ondernemer onlangs, nadat wij een waardeanalyse en -berekening hadden uitgevoerd voor zijn technische groothandel/servicebedrijf in technische componenten. Via een goede, jarenlange relatie kwamen wij in contact met de ondernemer, die na ruim 20 jaar bouwen aan zijn bedrijf open staat voor toenaderingen om zijn bedrijf te verkopen. Aan een strategische koper/leverancier of een Management Buy Out kandidaat. Om de economische waarde van zijn onderneming op een professionele en onafhankelijke wijze vast te stellen, heeft hij ons als Register Valuators, toegelaten tot het Nederlands Instituut voor Register Valuators (www.nirv.nl) ingeschakeld. Zijn ervaring is, dat wij "op een kritische wijze de essentie van zijn markt en bedrijf hebben blootgelegd en prestaties en verwachtingen op juiste waarde hebben weten te schatten. Hierdoor is een evenwichtig rapport ontstaan dat in gesprekken met kandidaten en bankier een grote toegevoegde waarde heeft."

Gestart werd met een onze waardeanalyse. Aan de hand van onze online vragenlijst over de belangrijkste waardebepalende factoren, de zogeheten 'waardedrijvers', en analyse van de aangeleverde financiële cijfers  hebben wij het vermogen van de onderneming om duurzame economische waarde te creëren geanalyseerd. Duidelijk werd dat de onderneming uniek is door zijn 24/7 bereikbaarheid, flexibiliteit en kennis van alle leveranciersmerken. De klanten zijn loyaal, verspreid over verschillende sectoren en worden door een sterk team en profesionele organisatie/systemen bediend. Ondanks een marktconforme daling van de resultaten als gevolg van de Coronacrisis, zijn de onderbouwde groeiverwachtingen voor de toekomst onverminderd positief.

Vervolgens hebben wij - samen met de ondernemer - een realistische prognose van de vrij uitkeerbare geldstromen opgesteld en het risicoprofiel (de vermogenkostenvoet) van de onderneming vastgesteld. Na het bepalen van de overige bouwstenen van de waardeberekening, zoals overtollige liquide middelen en zelfstandige vruchtdragers, konden wij een discounted cash flow berekening maken met als resultaat de economische waarde van de onderneming en de aandelen. Om een beeld te krijgen van de gevoeligheid van de berekende economische waarde, rekenden wij verschillende scenario's door. Tevens hebben wij, als realiteitscheck, een vergelijking met de impliciete prijsvorming op de markt uitgevoerd, onder andere op basis van gebruikelijke multiples in de sector.

Tenslotte, hebben wij een rapport opgesteld, dat - naast voor eigen gebruik door de ondernemer - onder voorwaarden geschikt is voor beperkte externe verspreiding aan de adviseurs van de ondernemer en kandidaat kopers. Omdat de geïnteresseerde strategische koper een internationaal bedrijf is, hebben wij het eindrapport in het Engels opgesteld. 

Ter voorbereiding op de gesprekken met de kandidaat-kopers hebben wij de ondernemer strategisch advies gegeven over de insteek van de gesprekken.

Recente terugkoppeling van de ondernemer geeft aan, dat de besprekingen met een kandidaat-koper voorspoedig verlopen en dat een overname binnenkort te verwachten is.

Wilt u meer informatie over wat onze laagdrempelige en hoogwaardige waardeanalyse/-berekening voor u kan betekenen? Neemt u dan geheel vrijblijvend contact met ons op (M0629202473, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of bekijk onze website (www.bedrijfswaardering-mkb.nl).

Benieuwd naar de waarde van uw bedrijf?

Neem dan contact op met onze ervaren Register Valuator om u een duidelijk beeld te geven over alle mogelijkheden die Bedrijfswaardering-MKB biedt.