Vragen? Bel 06 29 20 24 73LinkedIn

Hoe kunt u uw sleutelfunctionarissen binden?

Delen:

Regelmatig worden wij door ondernemers gevraagd hen te begeleiden bij het binden van sleutelfunctionarissen middels een participatie. Het vinden van de juiste mensen op sleutelposities is in de huidige 'war of talent' een enorme uitdaging. Maar eenmaal aan boord, hoe kunt u ze binden? Bonusregelingen werken doorgaans op korte termijn, omdat het na verloop van tijd als "vaste" component van het salaris wordt ervaren en vaak niet wordt gezien als opbouwen van vermogen voor de toekomst. Sleutelfunctionarissen laten meedelen in de waardecreatie van de onderneming daarentegen, bindt hen op lange termijn en brengt de belangen van de ondernemer en de sleutelfunctionaris op 1 lijn. De sleutelfunctionaris wordt immers ook ondernemer. Lees onderstaande praktijkcase voor uw beeldvorming. Mocht u nadere informatie wensen, aarzelt u dan niet contact met ons op te nemen (M0629202473, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)!


Praktijkcase Participatie 

Een ondernemer in de installatietechniek benaderde ons voor een waardebepaling en strategisch overnameadvies. Hij naderde de pensioengerechtigde leeftijd en wilde tijdig voorbereidingen treffen voor de verkoop van het bedrijf.

Als onderdeel van onze indicatieve bedrijfswaardering (https://bedrijfswaardering-mkb.nl/bedrijfswaardering-diensten/bedrijfswaardering/indicatieve-bedrijfswaardering ) lichtten wij de markt en de onderneming door aan de hand van onze online vragenlijst over de belangrijkste waardebepalingen factoren, de zogeheten 'waardedrijvers'. De conclusie was, dat de onderneming een sterke onderscheidende en duurzame positie had opgebouwd in een attractief segment van de installatiemarkt. De cash flow, het groeipotentieel en de schaalbaarheid van de onderneming was relatief groot. Echter, een belangrijk risico was de grote invloed van zijn nog relatief jonge rechterhand op (de cash flow van) de onderneming en de vraag of hij aan boord zou blijven als de onderneming zou worden verkocht aan een strategische koper. Dit risico zou een sterk waardeverlagend effect kunnen hebben. Zelf de onderneming met een (financiële) partner overnemen was niet de ambitie van de sleutelfunctionaris, had de ondernemer al begrepen.

Om duidelijk te maken wat de sleutelfunctionaris kon worden aangeboden. Werd door ons de indicatieve bedrijfswaardering afgerond en de hoofdlijnen van de participatieregeling opgesteld. De conclusies van voorgaande werden door ons op een heldere wijze verwerkt in een beknopte presentatie en met de sleutelfunctionaris besproken. Immers is het belangrijk, dat deze een goed beeld krijgt van wat er nu eigenlijk wordt aangeboden en welke kansen het biedt voor zijn ontwikkeling en het opbouwen van vermogen in de toekomst. Het nu verkrijgen van aandelen en het uit de dividenden terugbetalen van de geldlening van de ondernemer, laat hem meedelen in de waardecreatie met commitment maar zonder investering van geld. Daarnaast moet de ondernemer nog vrij kunnen ondernemen, met respect voor de belangen van de participant, en de mogelijkheden voor verkoop niet worden beperkt. Voorgaande vereist een genuanceerde inrichting van de participatie en correcte uitwerking in verschillende overeenkomsten.

De sleutelfunctionaris zag de voorgestelde participatie als minderheidsaandeelhoudr als een geweldige kans en trekt samen met de ondernemer op om de waarde in de komende jaren te verhogen en een geschikte overnamepartij te vinden. Inmiddels is dat laatste gelukt. 

Wilt u meer informatie over participatie en/of waardebepaling? Neemt u dan geheel vrijblijvend contact met ons op (M0629202473, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of bekijk onze website (www.bedrijfswaardering-mkb.nl).

Hoe kunt u uw sleutelfunctionarissen binden?

Benieuwd naar de waarde van uw bedrijf?

Neem dan contact op met onze ervaren Register Valuator om u een duidelijk beeld te geven over alle mogelijkheden die Bedrijfswaardering-MKB biedt.