Waarde zit in de toekomst van uw bedrijf

Delen:
Naast geld en risico (zie onze vorige twee blogs), is tijd een bepalende factor voor de waarde van uw bedrijf. Als u eerder in de toekomst vrije geldstromen creëert met uw bedrijfsactiviteiten, draagt dat meer bij aan de economische waarde dan vrije geldstromen later in de tijd. Samenvattend, de economische waarde van uw bedrijf kunt u verhogen door de toekomstige vrije geldstromen zo snel mogelijk in de tijd te verhogen en de risico's te verlagen. 

Waarom zit de waarde van uw bedrijf in de toekomst?
Economisch handelen is vandaag een beslissing nemen op basis van verwachtingen over de toekomst. Een potentiële koper van uw bedrijf neemt een beslissing op basis van zijn/haar verwachtingen over de geldstromen en het risico van uw bedrijf in de toekomstige tijd. Immers, de koper koopt de verwachting, dat de prestaties uit het verleden zich in de toekomst tenminste op dezelfde wijze blijven ontwikkelen en/of dat hij/zij aan een aantal "knoppen" (geld, risico en tijd) kan draaien om de economische waarde te verhogen.

Wat betekent dit voor u?
Voor u als potentiële verkoper betekent bovenstaande:
  1. In de jaren voor de verkoop van uw bedrijf dient u de economische waarde doelgericht te verhogen door de vrije geldstromen zo snel mogelijk in de tijd te optimaliseren en de risico's te verlagen (zie onze blogs Hoeveel vrij uitkeerbare geldstromen creëert uw bedrijf? en Hoeveel risico's zitten er in uw bedrijf?). Dit vereist praktisch inzicht in de economische waarde van uw bedrijf en strategisch management gericht op economische waardeverhoging (zogeheten 'waardemanagement' of 'value based management').
  2. Voordat u uw bedrijf in de verkoop zet, dient u aannemelijk te maken, dat uw bedrijf in de toekomst economische waarde zal blijven creëren. Hiervoor is het noodzakelijk, dat u professioneel inzicht biedt in de economische waarde (bij voorkeur door een Register Valuator) en dat u het unieke, de prestaties en de strategie van uw bedrijf (de business case) optimaal presenteert (zie onze blog Wat zit er in "de kist wijn" die u verkoopt aan een overnamekandidaat?)
Wilt u meer inzicht in economische waardeverhoging of strategisch waardemanagement krijgen van een Register Valuator? Neemt u dan geheel vrijblijvend contact met ons op (M0629202473, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of bekijk onze website (www.bedrijfswaardering-mkb.nl).