Waarom zijn vuistregels niet geschikt voor bedrijfswaardering?

Delen:

In veel branches worden vuistregels gehanteerd voor de waardebepaling van ondernemingen. Bijvoorbeeld: 4 of 5 keer EBIT (winst voor rente en belastingen = bedrijfsresultaat) of een aantal keer EBITDA (winst voor afschrijvingen/amortisaties en rente en belastingen).

Dit kan erg handig zijn om snel een gevoel bij bedrijfswaarde te krijgen, maar hierin schuilt ook een gevaar. Niet twee bedrijven zijn identiek en waarde uit zich niet alleen in financiële cijfers, maar ook in uw marktpositie, innovatie, strategie, management, organisatie e.d. Verder worden de vuistregels bepaald op basis van de financiële resultaten uit het verleden, hetgeen niet juist is, omdat ten onrechte wordt aangenomen, dat het verleden representatief is voor de toekomst.

Voor een goede bedrijfswaardering, is het noodzakelijk om de verwachte vrije geldstromen in te schatten en deze contant te maken tegen de vereiste kostenvoet van het vermogen van een potentiële koper. Dit is de zogeheten Discounted-Cashflow methode.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of met ons van gedachten wisselen? Aarzelt u dan niet contact met ons op te nemen! (M 06-29202473 of E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)