Vragen? Bel 06 29 20 24 73LinkedIn

Wat is uw bedrijf nu eigenlijk waard?

Als ondernemer bouwt u jarenlang aan uw bedrijf, omdat het uw passie is. U wilt een onderneming creëren die onderscheidend is en zelfstandig waarde heeft op lange termijn. Op een gegeven moment denkt u: wat is mijn bedrijf nu eigenlijk waard? U wilt tijdig kunnen werken aan het verhogen van de waarde en het verkoopklaar maken van uw bedrijf. U wilt goed voorbereid zijn op gesprekken met geïnteresseerde partijen, zodat u een zo goed mogelijk resultaat in onderhandelingen kunt realiseren. Als u hierover met andere ondernemers praat en u zich oriënteert op internet, dan vliegen de vuistregels (multiples) u om de oren. Maar uw bedrijf is uniek en de waarde van uw bedrijf zit in de toekomst! Daarom is waardebepaling maatwerk. Lees verder waar het bij waardebepaling om gaat in de Praktijkcase in deze blog.

Praktijkcase Indicatieve Bedrijfswaardering Metaalbewerkend bedrijf

De aanleiding
Via een samenwerkingspartner van ons, Joep Houweling RA van Houweling Accountants B.V., kwamen wij in contact met de ondernemer die een professionele onderneming heeft opgebouwd met klantspecifieke hoogwaardige oplossingen/producten in metaalbewerking voor een gespreide klantenkring in diverse sectoren van de industrie. De onderneming is een betrouwbare, deskundige en slagvaardige servicepartner van haar klanten, waarmee doorgaans langdurige samenwerkingsverbanden bestaan. De onderneming heeft de coronacrisis goed doorstaan en zet het groeipad in deze nichemarkt gestaag voort.
De ondernemer wil onderzoeken of en onder welke condities een overname van zijn bedrijf door een strategische partner mogelijk is.

Het doel en methode
Doel van de Indicatieve Bedrijfswaardering is het bepalen van de economische waarde van 100% van het (geplaatste en gestorte) aandelenkapitaal. De economische waarde wordt bepaald door de verwachte (toekomstige) vrij uitkeerbare geldstromen van de onderneming contant te maken tegen een kostenvoet die het risicoprofiel van de onderneming weergeeft. Voorgaande is de Discounted Cashflow methode.
In de Indicatieve Bedrijfwaardering wordt voorgaande niet alleen berekend, maar wordt ook de aannemelijkheid van de gehanteerde prognoses en uitgangspunten beoordeeld op hoofdlijnen.

De aanpak
De volgende stappen zijn met de ondernemer doorlopen:
  1. Intake: in een persoonlijk gesprek met de ondernemer en zijn accountant hebben we kennisgemaakt en de (achterliggende gedachte van de) opdracht, de
    benodigde informatie en de planning besproken;
  2. Informatieverzameling en -analyse: de ondernemer heeft onze online vragenlijst over de belangrijkste waardebepalende factoren (de zogeheten waardedrijvers) ontvangen en ingevuld en wij hebben een financiële analyse uitgevoerd op de ontvangen historische financiële cijfers (jaarrekeningen van de afgelopen 5 jaar), alsmede een eerste aanzet gemaakt voor een financiële prognose ter bespreking met de ondernemer;
  3. Verificatie en prognose: middels Teams hebben we met de ondernemer zijn achterliggende gedachte bij zijn antwoorden op de online vragenlijst over de waardedrijvers besproken, onze financiële analyse geverifieerd en de financiële prognose op hoofdlijnen vastgesteld;
  4. Waardering: in ons kantoor hebben wij de waardedrijvers- en financiële analyse afgerond en de aannemelijkheid van de projecties van de vrije geldstromen en het risicoprofiel beoordeeld, om vervolgens (de bouwstenen van) de indicatieve bedrijfswaardering te bepalen (inclusief economische balans en realiteitscheck op basis van impliciete prijsvorming);
  5. Rapportage en terugkoppeling: wij hebben een conceptrapport opgesteld en in een persoonlijk gesprek met de ondernemer besproken in ons kantoor. Indien daar aanleiding voor was, hebben we aanpassingen verwerkt in een definitief Rapport Indicatieve Bedrijfswaardering.
Doorlooptijd was ca. 4-6 weken na ontvangst van alle gevraagde informatie.

Het resultaat
Het eindproduct is een Rapport Indicatieve Bedrijfswaardering. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om een Voorbeeldrapport en een Dienstenspecificatie aan te vragen.
Quote van de ondernemer:
"Door het waarderingstraject kreeg ik een goed beeld van hoe mijn bedrijf scoort op de belangrijkste waardebepalende factoren en een onderbouwde indicatie van de waarde. Hierdoor kon ik een verantwoord besluit nemen en samen met Bedrijfswaardering-MKB en mijn accountant een strategie bepalen voor de onderhandelingen met geselecteerde partijen"

Wilt u weten wat uw bedrijf waard is? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op (M0629202473, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of bekijk onze website (www.bedrijfswaardering-mkb.nl).
Wat is uw bedrijf nu eigenlijk waard?

Benieuwd naar de waarde van uw bedrijf?

Neem dan contact op met onze ervaren Register Valuator om u een duidelijk beeld te geven over alle mogelijkheden die Bedrijfswaardering-MKB biedt.