Welke risico's zitten er in uw bedrijf?

Naast het verhogen van de vrij uitkeerbare geldstromen (zie onze vorige blog) is het verlagen van het risico van uw bedrijf van grote invloed op de economische waarde van uw bedrijf. Regelmatig zijn MKB-ondernemingen verhoudingsgewijs even winstgevend of zelfs winstgevender dan grotere ondernemingen, maar door het hogere risicoprofiel hebben zij een lagere economische waarde. Welke risico's zitten er in uw bedrijf? Wat kunt u doen om de risico's te reduceren?

Het doorlichten van de markt en uw bedrijf biedt u het benodigde inzicht in de risico's. Een voorbeeld van hoe u voorgaande op een praktische manier doet, vindt u in ons Voorbeeldrapport Waardeanalyse- en berekening. Aan de hand van een beoordeling van 10 zogeheten waardedrijvers, op basis van een online vragenlijst en weergegeven in een dashboard, krijgt u inzicht in waar u met uw bedrijf staat en waar de risico's zitten.

In onze MKB-praktijk komen wij de volgende risico's regelmatig tegen:
  • (abrupte) vermindering van de attractiviteit van de sector
  • beperkingen in het benutten van het groeipotentieel
  • afhankelijkheid van een beperkt aantal klanten of product-markt combinaties
  • afhankelijkheid van de ondernemer
  • klantenbinding vertaalt zich niet in regelmatig terugkerende omzet of een hogere toegevoegde waarde
  • menselijk vermogen sluit niet aan op kwantitatieve behoefte en de veranderende klanteisen
  • moeizaam te verdedigen onderscheidend vermogen op lange termijn
  • beperkt innovatievermogen
  • beperkte cashflow generatie (ondanks winstgevendheid)

Wilt u meer inzicht krijgen in hoe uw bedrijf op de waardedrijvers scoort en wat de economische waarde van uw bedrijf is? En: op welke wijze u vrije geldstromen kunt vergroten en risico's verkleinen? Neemt u dan geheel vrijblijvend contact met onze Register Valuator op (M0629202473, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of bekijk onze website (www.bedrijfswaardering-mkb.nl).