Vragen? Bel 06 29 20 24 73LinkedIn

Handel

‘Bedrijfswaardering-MKB legde de vinger op de zere plek: we hebben ons in het verleden te veel gericht op een beperkt aantal grote klanten. Hierdoor kwam de waardering lager uit dan door ons verwacht. Maar door zijn adviezen voor het reduceren van de risico’s op te volgen, hebben we grote financiële problemen kunnen voorkomen’

-Directie Internationale groothandel-

Strategisch investeringsadvies groothandel

De directeur-eigenaar van een groothandel heeft ons benaderd voor een strategisch advies over zijn voorgenomen investering in een nieuw, eigen bedrijfspand (de huidige panden worden gehuurd). Zijn vraagstelling was of een dergelijke investering verstandig is, mede gezien zijn doel om over enkele jaren meer op afstand van het bedrijf te kunnen functioneren en het bedrijf gereed te maken voor een eventuele bedrijfsoverdracht.

De aanpak

Op basis van de informatie over de voorgenomen investering van de opdrachtgever, is de economische waardeontwikkeling van het bedrijfsonroerend goed bepaald door de verwachte geldstromen in de tijd contant te maken tegen een geschikte vermogenskostenvoet. Als realiteitscheck zijn tevens gebruikelijke taxatiemethoden (BAR/NAR-methode) en een benchmark toegepast. Voorgaande gaf een goed beeld van de maximale investering in het nieuwe bedrijfspand. Vervolgens is gekeken naar de financieringbaarheid van de voorgenomen investering en de financieringsgeldstromen die daarmee samenhangen, alsmede de kosten ten opzichte van de huidige huurkosten van het pand.
Om te kunnen vaststellen of de investering past binnen de economische waardeontwikkeling/-strategie van de onderneming, is een indicatieve bedrijfswaardering van de onderneming uitgevoerd. Vervolgens zijn verschillende scenario's doorgerekend, zoals optimistisch-realistisch-pessimistisch en met of zonder het nieuwe bedrijfspand.
Uit bovenstaande analyse kon de conclusie worden getrokken dat, gezien de huidige en verwachte positie van het bedrijf onder verschillende aannemelijke scenario's, een investering in een nieuw bedrijfspand in de waardestrategie van de ondernemer past (onder bepaalde voorwaarden). Met de register accountant van de ondernemer zijn met betrekking tot voorgaande de effecten voor de privé en fiscale omstandigheden van de ondernemer afgestemd.

Het resultaat

Het eindresultaat van deze opdracht is een Rapport Indicatieve Bedrijfswaardering en een Rapport Strategisch investeringsadvies.
De ondernemer liet ons weten: "De Register Valuator van Bedrijfswaardering-MKB heeft mij in duidelijke taal de essentie en de consequenties van deze belangrijke investeringsbeslissing uitgelegd en een totaalplaatje van mijn waarde- en toekomststrategie geschetst".


Wilt u meer weten over dit onderwerp of met ons van gedachten wisselen? Aarzelt u dan niet contact met ons op te nemen! (M 0629202473 of E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Strategisch investeringsadvies groothandel

Benieuwd naar de waarde van uw bedrijf?

Neem dan contact op met onze ervaren Register Valuator om u een duidelijk beeld te geven over alle mogelijkheden die Bedrijfswaardering-MKB biedt.